Обласний семінар-практикум щодо забезпечення здорового харчування дітей у закладах освіти відбувся сьогодні, 5 березня, у Тернопільському вищому професійному училищі ресторанного сервісу та торгівлі.
З 1 січня цього року в навчальних закладах України почали діяти нові санітарні правила, які передбачають нові підходи до харчування дітей.

«В першу чергу, ми говоримо про стандарти HАСCP, які передбачають і якісне харчування, і якісне обладнання, яке необхідне для створення тих чи інших продуктів, меню, які є в закладі освіти, – зауважила начальниця управління освіти Тернопільської ОДА Ольга Хома. – Окрім цього, ми говоримо про комплекс меню. Діти можуть обирати з меню те, що вони хочуть їсти. Бо ми інколи бачимо у їдальнях закладів освіти, коли діти на столи відходів ставлять повністю наповнені тарілки з усім, що їм дали. Тому їжа в першу чергу, має бути корисною і привабливою для учня».
Зокрема, для присутніх представили сучасне обладнання, яке спрощує роботу працівників харчоблоку та готує їжу зберігаючи її користь і привабливий вигляд.

Більше 50-ти представників навчальних закладів Тернопільщини відвідали семінар. Вони спостерігали за процесом підготовки та власне, приготування продуктів харчування, за допомогою новітнього обладнання, яке використовують у шкільних їдальнях більшості країн Європи. Зауважимо, долучитися до процесу змогли всі охочі.

«Усе обладнання є доволі зрозумілим та простим. Але найважливіше -комфортним і економним, – зазначила директорка ТВПУ ресторанного сервісу і торгівлі Марія Чашка. – Я спробувала долучитися до процесу і мушу визнати, що приготування корисної їжі не займає стільки часу, як це думають інші. Навпаки – страви максимально швидко готуються. Техніка дозволяє одразу готувати кілька страв. І це знову ж таки, впливає й на якість їжі, оскільки її не потрібно заморожувати або ж підігрівати згодом. Здоров’я дітей – це наш пріоритет. Тому харчування, яке отримують діти в закладах освіти має бути доведене до ідеалу».
Наразі ж нове меню у закладах освіти Тернопільщини лише починають впроваджувати.
«Якщо говорити про великі заклади освіти, більша частина вже перейшла до стандартів HACCP. Використовують санітарні норми, які мають застосовуватися, але є навчальні заклади з малою наповнюваністю, які в зв’язку з економією коштів, поки цього не можуть зробити, адже більша частина таких закладів освіти харчується безпосередньо з місцевого бюджету, або за спонсорську допомогу фермерів, підприємців, які знаходяться на території того чи іншого населеного пункту. Продукти харчування і саме меню, яке дітям пропонують є дешевим і діти не завжди хочуть це їсти. Але поступово оновлення меню буде здійснено в усіх навчальних закладах області», – запевнила Ольга Хома.
До слова, у сьогоднішньому меню були борщ, плов, нагетси, омлет та сирна запіканка. Учасники семінару кажуть, було справді смачно. Як відреагують діти – побачимо згодом.


